Wat is een sitemap: uw complete gids

Weet je wat een sitemap is en waarom het zo belangrijk is voor je website? Zo niet, dan ben je hier op de juiste plaats!

 

Definitie van een sitemap

Een sitemap, simpel gezegd, is een overzicht van alle webpagina’s die beschikbaar zijn voor crawlers of gebruikers op een website. Het is een manier om zoekmachines te informeren over de inhoud van je website en hoe deze is georganiseerd.

 

Het belang van sitemaps

Sitemaps zijn cruciaal voor SEO. Ze zorgen ervoor dat zoekmachines je website beter begrijpen en ze helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van je website in de zoekresultaten.

 

Soorten sitemaps

Er zijn voornamelijk twee soorten sitemaps – XML en HTML.

 

XML-sitemaps

XML-sitemaps zijn bedoeld voor zoekmachines. Ze geven zoekmachines een gestructureerde weergave van alle pagina’s op je website.

 

Hoe XML-sitemaps werken

Wanneer zoekmachines je website crawlen, gebruiken ze de XML-sitemap om te begrijpen welke pagina’s beschikbaar zijn en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

 

HTML-sitemaps

Aan de andere kant zijn HTML-sitemaps bedoeld voor gebruikers. Ze bieden een gemakkelijk navigeerbare lijst van alle pagina’s op je website.

 

Hoe HTML-sitemaps werken

HTML-sitemaps helpen gebruikers om de inhoud van je website gemakkelijk te vinden en te navigeren.

 

Het maken van een sitemap

Het maken van een sitemap is relatief eenvoudig, vooral met de beschikbare tools.

 

Gereedschappen voor het maken van sitemaps

Er zijn veel online tools beschikbaar voor het maken van sitemaps, zoals XML-Sitemaps.com, Screaming Frog, en Google’s eigen Google Search Console.

 

Stapsgewijze handleiding

De exacte stappen kunnen variƫren afhankelijk van de tool die je gebruikt, maar de basisprocedure omvat meestal het invoeren van je website URL, het laten crawlen van de website door de tool, en vervolgens het downloaden en uploaden van de gegenereerde sitemap naar je website.

 

Het indienen van uw sitemap

Zodra je sitemap is gemaakt, moet deze worden ingediend bij zoekmachines.

 

Sitemap indienen bij Google Search Console

Je kunt je sitemap indienen bij Google via Google Search Console. Je hoeft alleen maar je sitemap URL in te voeren in het daarvoor bestemde veld en op ‘Verzenden’ te klikken.

 

Sitemap indienen bij Bing Webmaster Tools

Het proces voor het indienen van je sitemap bij Bing via Bing Webmaster Tools is vergelijkbaar. Nogmaals, je hoeft alleen maar je sitemap URL in te voeren en op ‘Verzenden’ te klikken.

 

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een essentieel onderdeel van elke website. Het helpt niet alleen zoekmachines om je website beter te begrijpen, maar het verbetert ook de gebruikerservaring door een gemakkelijke navigatie te bieden. Zorg ervoor dat je een sitemap maakt en deze indient bij de relevante zoekmachines om het volledige potentieel van je website te benutten.